Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

A BM-ben megtiltották a szakszervezeti tagdíjak levonását


(forrás: szakszervezetek.hu – 2012.01.31.)

A belügymisztérium megtiltotta, hogy a munkavállalók januári illetményéből a szakszervezeti tagdíjakat levonják, derül ki a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) leveléből, amelyet Pintér Sándor belügyminiszternek írtak, – derül ki a Szakszervzetek.hu birtokába került dokumentumból.

A BRDSZ szerint a levonás megtiltása jogszerűtlen, érvelésük szerint ,,az 1991. évi XXIX. törvény alapján a munkáltató és a szakszervezet tagja között megbízási jogviszony áll fenn, amelyet a munkáltató a törvény erejénél fogva köteles teljesíteni. A megbízást a munkáltató nem mondhatja fel”. A megbízást, csak rendes felmondással lehet volna felmondani a Ptk. szabályainak megfelelően jogviszonyonként, és személyenként(!), hangsúlyozták a miniszternek írt levelükben.

Megemlítették még, hogy a tagdíj levonás elrendelésének elrendelése diszkriminatív is: ,,nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes az utasítás, hiszen bizonyos foglakoztatási jogviszony tekintetében a szakszervezeti tagdíjlevonást a belügyi ágazatban továbbra is fenntartják”.


Kategória: Kiemelt hírek


Címkék:

Elnézést, a hozzászólás most nem lehetséges.