Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

A nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósításának megtiltásáról…


A Kormány a 2013. évi költségvetés egyenlegét javító intézkedésekkel kapcsolatos feladatokról szóló 1457/2012. (X. 19.) számú Korm. határozat 9. pontjában (M A G Y A R KÖZ L Ö N Y • 2012. évi 139. szám) döntött arról, hogy az emberi erőforrások miniszter, a közigazgatási és igazságügyi miniszter és a nemzetgazdasági miniszter 2012. október 31-ig dolgozza ki az olyan jogszabály módosítási javaslatot, amely a költségvetési szervekkel munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók tekintetében a korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását megtiltja.

 Ezzel kapcsolatosan az alábbiak fontosak:

1. A tegnapi napig (2012. december 12-ig) a 1457/2012. (X. 19.) számú Korm. határozat 9. pontjában megfogalmazott és határidőzött jogszabály módosítás előkészítése nem ért olyan stádiumba, hogy abból törvénymódosítást fogadhatott volna el a Parlament.

2. A költségvetési szervekkel munkavégzésre irányuló jogviszony nem jelenti a leszűkített és klasszikusan köztisztviselőknek (közalkalmazottaknak) nevezettek ilyen típusú munkaviszonyát, hanem inkább jelenti a központi költségvetésből (is) gazdálkodó, az ilyen munkáltatóval biztosítási jogviszonyban lévő munkavállalók széles skáláját.

3. A korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását megtiltó jogszabály módosítási tervezete már készen van, kettő formában is.

Az egyik forma a költségvetési szerveknél történő biztosítási jogviszony során, az itt történt és a jogszabály hatálybalépése után fennmaradó, továbbá a jövőben megvalósuló munkavállalás esetén a korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását tiltja meg.

A másik forma, ezen túlterjeszkedő tervezet szerint a költségvetési szerveken kívüli munkavégzésre irányuló jogviszonyok is eme korlátozás alá eshetnek.

Ez utóbbi indoka, hogy nem lehet sem a nemzeti alaptörvény, sem az EU közösségi jog alapján kizárólag a költségvetési szférára ilyen tiltó normát elrendelni, ugyanis ez számtalan nemzetközi pert és várhatóan gyors EU kötelezettségszegési eljárást eredményezhet a negatív diszkrimináció hazai jogszabályba ültetése okán.

4. A korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását megtiltó jogszabály elfogadása ugyan még a 2012. évben megtörténhet (kis eséllyel) és 2013. január 01-től hatályba is léphet, de a nevezett jogszabály módosítást ismerők és annak jelenlegi problémáit felhozók és „felhánytorgatók” (tárcaközi és parlamenti szinten) szakmailag azt mondják, hogy a jogszabály életbelépése (valamely formában) jó eséllyel 2013. április 01-től várható.

Amennyiben a jövő héten, vagy a jövő év elején a korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását megtiltó jogszabály valamely formában aktuálissá válik, úgy azonnal tájékoztatást ad ki az SZB elnöksége a képviseltünket ellátó ügyvédi iroda segítségével, illetve több megyében személyes tájékoztatást kívánunk tartani erről a tagtársainknak.


Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.