Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

A Századvégnél már felednék az egykulcsost


“Tegnap még fontos volt nekünk ez az ügy, ezért adtunk ki közleményt, de ma már nem fontos. Lezártuk.” Ezzel indokolta szerdán Keresztesi Péter, a Századvég Alapítvány kommunikációs és marketingigazgatója, hogy nem küldi el a Népszavának közleményüket, amelyben elhatárolódtak a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársának egy szerzőtársával együtt írt tanulmányától.

A Pénzügyi Szemlében megjelent dolgozat tudományos eszközökkel bizonyította be, hogy az Orbán-kormány által bevezetett személyijövedelamadó-rendszer, azaz az egykulcsos adó, valamint a szuperbruttósítás és az adójóváírás eltörlése az adózók legmagasabb jövedelmű egytizedének, azon belül is leginkább a gyermekteleneknek teremt pluszforrásokat, miközben az adózók alsó és középső rétegei (összesen 80 százalékuk) jelentősen több adót fizetnek, és a költségvetés is évi 444 milliárd forintot veszít.

A napi.hu portál viszont megkapta a Századvég közleményét, ők ezt idézték belőle: “A Századvég Gazdaságkutató Zrt. ezúton hívja fel a figyelmet arra, hogy Virovácz Péternek, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársának a Pénzügyi Szemle legutóbbi számában megjelent tanulmánya nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megbízásából született, és azt szerzője nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nevében közölte.

Az abban, illetve Virovácz Péter nyilatkozataiban kifejtett tézisek nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. álláspontját tükrözik, ezért kérjük, hogy a tanulmányra és későbbi nyilatkozataira történő utalások esetén NE használják a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkáltatóként történő megnevezését.” (Mint emlékezetes, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nemrég megvásárolta a Napi Gazdaság című napilapot, ám az addig annak internetes kiadásának számító napi.hu-t nem.)

A tanulmányról a Népszava is beszámolt tegnap. Természetesen nem állítottuk, hogy a Századvég tanulmányáról lenne szó, csupán azt a valós tényt közöltük, hogy az egyik szerző a Századvég Gazdaságkutató munkatársa. A tanulmánytól elhatárolódott az állami médiában Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője, a Napi Gazdaság főszerkesztője is. Ugyanakkor azt is elismerte, a munkatársa által is készített tanulmány számai helyesek: “Az adatokban semmi új nincsen” – mondta.

Megkerestük Barcza Györgyöt, ő azonban nem kívánt nyilatkozni a Népszavának a Századvég Gazdaságkutató egyik munkatársa által is jegyzett tanulmánnyal kapcsolatban. Így azt sem tudtuk megkérdezni tőle, hogy igaz-e, hogy ő tiltotta meg Virovácznak, hogy a Klubrádióban beszéljen tanulmányukról.

Megemlékezett az egykulcsos tanulmányról és a Századvég elhatárolódásáról Bajnai Gordon, az Együtt-PM elnöke is. Tumblr mikroblogján az ügy kapcsán azt írta: “A magyarok milliói azonban nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy elhatárolódjanak az igazságtól, a valóságtól. Nekik adórendszerváltásra van szükségük.”

 


Szerző: T. I.

Forrás: nepszava.hu  

Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.