Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

OKÉT: nyugdíjkorhatáron túli foglalkoztatásáról szóló kormányhatározat alkotmányellenes


A közszféra munkavállalóinak jövedelme öt év alatt 25 százalékot veszített értékéből

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) szerint a kormány a közszolgálati munkavállalók nyugdíjkorhatáron túli foglalkoztatásáról szóló határozata alkotmányellenes, hátrányos megkülönböztetést tartalmaz, indokolatlan, végrehajtása pedig ilyen rövid határidővel lehetetlen, – állítja a SZEF közleménye.

Az OKÉT ülésén a munkavállalókat képviselő szakszervezetek azt követelték: vonja vissza a kormány a közszolgálati munkavállalók nyugdíjkorhatáron túli foglalkoztatására, az így felszabaduló munkahelyek betöltésére valamint a nyugdíj és a munkabér együttfolyósítási tilalmára vonatkozó jogi rendelkezéseket.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) közleménye szerint a szakszervezetek követelése, hogy a határozatot még január 31.-e előtt vonja vissza kormány, hogy ne okozzon helyrehozhatatlan károkat.

Az OKÉT ülés másik témájában a szakszervezetek megerősítették a 2013-as évre vonatkozó 20 százalékos bértarifa-emelési követelésüket.

A közszférában 2008 óta nem volt tarifarendezés, ennek következtében a kialakított bérrendszer működésképtelenné vált, a munkavállalók 30 százaléka az országos minimálbér alapján kapja a fizetését, nem a felépített tarifarendszer szerint. Az azóta eltelt öt évben a közszféra munkavállalóinak kézhez kapott jövedelme 25 százalékot veszített értékéből.

Az ülésen több szakszervezet vezetője drámai hangon foglalta össze egyes ágazatok dolgozóinak kilátástalan helyzetét, megélhetési gondjait és az ezzel kapcsolatosan növekvő feszültségeket.

A munkavállalói oldal kezdeményezi  a bérek rendezéséről szóló tárgyalások sürgős, a február eleji bérfizetést azonnal követő folytatását.
Forrás: Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közleménye


Kategória: Kiemelt hírek


Címkék:

Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.