Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

OKÉT ülés


OKÉT RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ

 

Tisztelt Közszférás Szervezeteink!

 

Az OKÉT Oldalülés emlékeztetője még nem érkezett meg, ezért egy előzetes emlékeztetőt készítettem részetekre, amit majd kibővítve a későbbiek folyamán megkaptok.

 

Az OKÉT ülésen bemutatkozott dr. Modori László Helyettes Államtitkár Úr, aki az OKÉT ügyeit a Kardkovács Kolos Államtitkár Úr utódjaként tovább viszi.

 

 • – Napirend előtti hozzászólásainkban kértük a Varga2 csomag hatásainak bemutatását a közszférás munkavállalók tekintetében, és arra vonatkozóan kértünk tájékoztatást, hogy ennek milyen kompenzációs lehetőségei vannak.
 • – Bölcsödei dolgozók kérésére felvetésre került a közalkalmazottak nyugdíj problémái, álláspontjuk szerint nem egyértelmű a munkavállalás szabályozása a nyugdíjas kollégák tekintetében.
 • – Életpálya modellek kérdéskörét vetettük fel. A pedagógus életpálya modell vélhetően szeptember 1-jétől bevezetésre kerül, mi van a többi ágazat életpálya modelljével, közöttük a rendvédelmi dolgozók életpálya modelljével? Illetve jómagam felvetettem az ágazati párbeszéd hiányát, illetve kértem a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ágazati párbeszéd újraindítását.
 • – Ismét felvetettük a NAV dolgozók bérproblémáit, a Miniszter állásfoglalása és a NAV gyakorlata közötti anomáliákat.
 • – Végezetül újból felvetésre került a szociális dolgozók béremelésének kérdésköre.

 

Válaszában az Államtitkár Úr az alábbiakat közölte röviden:

 • – A napirendi pontok közül a 2014. évi költségvetés tervezete gyakorlatilag még műhely szinten létezik, ennek elfogadása vélhetően szeptemberre datálódik.
 • – A pedagógus életpálya 280 milliárdot jelent éves szinten, ehhez jön még nagyobb tételként az egészségügyi dolgozók béremelése, és 25 milliárd forintot tesz ki a 3500 fő rendőr felvételének költsége, illetve a tiszthelyettesek pótléka.
 • – Amennyiben a köztisztviselői illetmény alap elfogadásra kerülne, akkor az közel 560 milliárdos kiadást jelentene a költségvetés számára, ennek nincs fedezete.
 • – Az OKÉT Munkavállalói Oldal egységes javaslatára a fedezetet jelenleg a kormányoldal nem látja, az Erzsébet utalvánnyal kapcsolatos többletköltség a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint közel 90 milliárdos fedezetet igényelnének a költségvetésben, amely jelenleg nem áll rendelkezésre.
 • – A költségvetési bevételek elemzése alapján látnak majd lehetőséget az újabb tárgyalásra. A Munkavállalói Oldal kérésére ezt a kérdést egyelőre nem zárták le.
 • – A Munkástanácsok Közszféráért Felelős Elnökhelyettese tájékoztatta a Munkaadói Oldalt, hogy Varga2 csomag alapján a dolgozók anyagi hátrányt a készpénzfelvételnél nem szenvedhetnek el, annak törvényi garanciái jelenleg szinte minden ágazati törvényben megvannak. Ezek rendelkezéseit csak végre kell hajtani.

 

Az OKÉT következő ülését várhatóan augusztusban tartja.


Kategória: Kiemelt hírek


Címkék:

Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.