Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

Pánik a közszférában az elbocsátások miatt


Noha a kormányszóvivő a hét elején arról beszélt: jelenleg is zajlik annak felmérése, hogy a közszféra egyes területeinek feladatai milyen létszámmal végezhetőek és pontosabb kép csak az év végére alakulhat ki, a Facebookon az a hír terjed, hogy a leépítések már elkezdődtek.

Giró-Szász András nyilatkozatában elképzelhetőnek nevezte, hogy egyes területeken összevonnak háttérintézményeket azok “elburjánzása miatt”. Azt is mondta, szükség van annak áttekintésére, hogy milyen létszámmal tartható fenn az oktatási, a közigazgatási, a nyugdíj-, az egészségügyi vagy az önkormányzati rendszer.

Az optimális létszám kialakításánál figyelembe vennék a betöltetlen státusokat – mondta -, és azt is vizsgálják, hogy a két-három év alatt nyugdíjba vonulók számával elegendő-e a létszámcsökkentés. A szakszervezetek vezetőit ugyanakkor eddig senki nem tájékoztatta az ügyben, a sajtóból kénytelenek tájékozódni. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint ha az IMF-tárgyalásokon valóban szóba került, hogy meg kell válni a köztisztviselők csaknem 40 százalékától, az elfogadhatatlan csökkentés lenne.
Mivel a közszférában kevesebb mint 600 ezren dolgoznak, ez azt jelentené, hogy kétszázezer embert bocsátanának el. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete még pénteken közleményben tiltakozott, szakmailag megalapozatlannak, provokatívnak és riadalomkeltőnek nevezte az ismételt létszámcsökkentéséről és további kétévi bérbefagyasztásáról szóló híradást. Rámutattak, hogy a közszolgálati dolgozók nettó átlagkeresete alig több mint 100 ezer forint, tízezer munkahely megszüntetésének árán – mindent beleszámítva – 10-15 milliárd forint költségvetési megtakarítás keletkezhet. Az elmúlt négy évben a reálkereset több mint 25 százalékkal csökkent, elvették a 13. havi fizetést, megszüntették vagy radikálisan csökkentették a béren kívüli juttatásokat, a napi munkaidő szinte mindenhol 10-12 óra, és a túlmunkáért nem jár díjazás.

Lapinformációk szerint a kabinet 6-8 ezer állást szüntetne meg a minisztériumokban és háttérintézményeikben, valamint a megyei és kormányhivatalokban, és az átszervezés részeként megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is.Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.