Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

Pénzre váltható szabadság


Újra módosítanák a Munka törvénykönyvét

Pénzre lesz váltható a bennragadt szabadság, ha a Parlament elfogadja Kósa Lajos debreceni polgármester munka törvénykönyvére vonatkozó módosító indítványát.

Még a választások előtt kifizettetné a munkaadókkal a tavaly ki nem vett szabadságokat Kósa Lajos fideszes honatya. Debrecen város polgármestere ugyanis a munka törvénykönyvének, illetve a köztisztviselői törvény módosításával lehetővé tenné, hogy a munkáltatók pénzben válthassák meg a dolgozók előző évi bennragadt szabadságait. Feltéve, hogy ebbe a munkavállalók beleegyeznek. Erre február elsejéig volna lehetőség a verseny- és közszférában, ami többmilliárdos kiadást jelentene a költségvetésnek. A piaci szereplőkről nem tudni, milyen mélyen kellene a zsebükbe nyúlni – írja mai számában a Blikk.

A frakcióvezető azzal indokolta indítványát, hogy kevés volt az idő a felhalmozódott szabadságok rendezésére az újabb szigorú szabályozás szerint. Kósa attól is tart, hogy a szabadságok tömeges kiadása miatt ellehetetlenülne néhány cég és hivatal működése az év első hónapjaiban.

Mint ismeretes, az új munka törvénykönyve szerint tilos pénzben megváltani a ki nem vett szabadságot. A munkáltató és a munkavállaló csak abban állapodhat meg, hogy a tárgyévi szabadság egyharmadát átviheti a dolgozó a következő évre. Ezen a szabályon akar egyszeri, a választások előtti időre szóló könnyítést adni Kósa.

Lamperth Mónika szocialista képviselő viszont azt javasolja, hogy március végéig továbbra is kivehessék az előző évről maradt szabadságukat a dolgozók, a pénzzel való megváltásra pedig minden év július elseje után legyen lehetőségük. Az ellenzéki képviselő módosítója indoklásába úgy fogalmazott: Kósa Lajos törvényjavaslata a közszférában és az állami cégeknél dolgozók jutalmazásának egy különleges jogalapját teremti meg – írta a Népszava.

„Ez a törvényjavaslat nem más, mint a politikailag lojális, ám szakmailag elfogadhatatlan tisztviselők és a politikai tanácsadók hivatalosan ki nem vett szabadságának kompenzálása, még a parlamenti választás előtt. Ezt bizonyítja, hogy Kósa csupán 2014-re kívánja alkalmazni ezt a szabályt” – érvelt Lamperth Mónika.

A Blikk által megkérdezett politológus szerint az indítvány egyszerűen kampányfogás, a költségvetési fegyelem választások előtt oly gyakori lazulásának megnyilvánulása. Az viszont érdekes, hogy 2011-ben éppen a kormánypárt vetett véget az ehhez hasonló gyakorlatnak.

Forrás: Blikk


Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.