Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

Segíthet a munkáltató a hiteltörlesztésben a dolgozónak


Egyre több cég és még több munkavállaló fantáziáját mozgatja meg a lakáshitel törlesztés kedvezményes adózású támogatásának lehetősége. A méltányolható lakásigényhez kapcsolódó lakáshitelek törlesztését a munkahely adómentesen segítheti, 5 év alatt összesen legfeljebb 5 millió forinttal. A támogatás a lakás, vagy a korszerűsítés értékének 30 százalékáig vehető igénybe. Felhasználható új és régi lakás, forint- és devizahitel esetén egyaránt.

2014-től már azok a dolgozók is jogosultak az adómentes lakáshitel támogatásra, akik méltányolható lakásigényükre banki hitelt vettek fel az elmúlt években és korábban még nem használták ki a munkáltató által adómentesen juttatható keretet.Az adómentes támogatás beépíthető a vállalati cafeteria rendszerbe annak egyik elemeként, a cafeteria rendszer hiányában pedig ajánlott egy belső szabályzatban lefektetni, hogy kik, milyen ismérvek mentén, milyen gyakorisággal, és mekkora összegben lehetnek jogosultak a támogatásra.

Az adómentesen adható támogatást nem kötelező elérhetővé tenni minden munkavállaló számára, de célszerű átláthatóan szabályozni, milyen kritériumok mentén biztosítja azt a cég a munkavállalók számára, elkerülendő a későbbi adóbírságokat.

Bár az adókedvezménnyel támogatott kifizetések egyik célja a havi hiteltörlesztések megkönnyítése rendszeres munkáltatói támogatáson keresztül, a támogatás nem adható a munkáltatónak a bér egy része helyett. A munkáltató a munkavállalók számára a többi juttatáson túl pótlólagosan azonban biztosítja ezt a lehetőséget, a támogatási plafont betartva.

A technikai lebonyolítás eddig számos kérdést vetett fel, ezért a jogalkotó az érdeklődés nagyságát látva gyorsan lépett. Törvényben hatalmazta fel az adópolitikáért felelős minisztert, hogy az egyes igazolások kiállításának rendjéről és tartalmáról rendeltet alkosson. Szintén fontos változás az új törvény szerint, hogy a méltányolható lakásigény vizsgálata során, immár csak az együtt élő személyek és szobák számát kell vizsgálni, a korábban sok bizonytalanságot jelentő értéket már nem.

Mindezek alapján várható, hogy a munkáltatók jelentős része már az első félév során élhet az új juttatás lehetőségével.Szerző:


Szerző: Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág vezetője

Forrás: vg.hu  

Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.