Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

Stadion helyett bérlakást!


Egyre drámaibb a kontraszt az elszegényedő Magyarország és az erről tudomást sem vevő hatalom között – míg a jövő évi költségvetésben 58 milliárd jut csak stadionépítésre, a szociális bérlakáshálózat beindításáról nem hallani. Az MSZP elnöke szerint a kormány kordában akarja tartani azokat, akiket éppen a rezsim sodort válságos helyzetbe. Közben feltették a rendőrség honlapjára a hírt, miszerint tizenéves fiatalok vertek meg egy hajléktalant a Lánchídnál.

Csak a töredéke elég lenne több ezer bérlakás megépítésére annak a 82 milliárd forintnak, amely a jövő évi költségvetés tervezetében szerepel “sportcélú fejlesztésként”. Ebből a pénzből – mint a Napi.hu összesítéséből kiderül – csak 58 milliárd stadionépítésekre jutna, de már 38 milliárd is elég lenne bő kétezer 70 négyzetméter alapterületű bérlakás építéséhez, ha négyzetméterenként 254 ezer forint az építési ár. Négyfős családokkal számolva 8360 főnek biztosítható kulturált élettér ennyiből.

Ehhez képest a fedél nélküliek csak bírságokra számíthatnak a fővárosi önkormányzat múlt csütörtökön – nem kis botrány közepette – elfogadott rendelete alapján, ha az intézkedő rendőr egy fontosabb budapesti közterületen úgy találja, hogy az általa igazoltatott hajléktalan “életvitelszerűen” tartózkodik ott.

“Az Orbán-rezsim válasza a szegénység növekedésére – a büntetés, a kriminalizálás. A kormány nem megoldani akarja a problémákat, hanem kordában tartani azokat, akiket ő sodort válságos helyzetbe” – írta heti blogbejegyzésében Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke szerint a foglalkoztatási és szociális válság felemészti az ország maradék erőforrásait, pedig “a fejlődésből kirekesztett milliókkal nem lehet modern, demokratikus és élhető országot” építeni. Az MSZP elnöke ígéretet tett a foglalkoztatás növelésére, a kényszer-közmunka helyett.

Mivel a piac nem képes megoldani a társadalom minden problémáját, szükség van a hagyományos baloldali értékek képviseletére is – erről már Balogh András, a szocialista párt volt elnökhelyettese beszélt szombaton, az MSZP több tömörülése és a Közmunkások Szakszervezete szociális témájú tanácskozásán. Mint Kordás László, a Közmunkások Szakszervezetének főtitkára fogalmazott, a közmunkások a “munka ízét már érzik, de a rántott húsét még nem”, és a közmunkások bérkiegészítésének visszaállítását szorgalmazta.

Eközben a fővárosban egy hajléktalan emberre támadt hat, 14-17 éves kamasz, akik a rendőrségi közlés szerint egymást heccelve, biztatva bántalmazták a 47 éves sértettet: minden előzmény nélkül odamentek hozzá a Lánchídnál lévő gyalogos átjáróhoz, megrugdosták, majd miután megakadályozták, hogy a földre rakott hátizsákját felvegye, beledobták a Dunába, miközben a zsákban a férfi tisztálkodó szerei és ruhaneműi voltak. Ezek után tovább bántalmazták. A rendőrök negyed órán belül elfogták a vandálokat


Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.