Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

Szakszervezetek azonnali egyeztetést követelnek a kormányzati létszámcsökkentésről


Budapest, 2012. január 12., csütörtök (MTI) – A közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei azonnali egyeztetést követelnek a kormányzati létszámcsökkentésről – olvasható a szakszervezetek által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint a létszámcsökkentésről szóló döntés – érdekegyeztetés nélkül – törvénysértő módon született.

“Jellemzően az először vág, aztán mér gyakorlatát követve, most sem került sor a feladatok és hatáskörök szakszerű áttekintésére” – fogalmaztak.
Hozzátették, az elmúlt években az elbocsátások főleg a beosztott munkatársakat érintették, ennek következtében ma már “a közigazgatás frontvonalában szinte nincs közkatona”.

A szakszervezetek követelik azt is, hogy a létszámcsökkentés végrehajtásakor a szakmai, a jogi és a szociális szempontokat vegyék figyelembe a munkáltatók, a helyi döntésekbe érdemi módon vonják be a munkahelyi érdekvédelmi szervezeteket.
Mint írták, az elmúlt hetekben különböző hivatalokból már kaptak vészjelzést, hogy titokban készülnek a “halállisták”, azok a névsorok, amelyek az elbocsátandó munkavállalók nevét tartalmazzák. A hatályos jogszabályokra hivatkozással a közelmúltban többször kezdeményezték érdekegyeztetést ebben a témában, “de a kormányzat mindig elhárította azzal, hogy még kormányon belül folyik az egyeztetés”. “A döntés nem teljesen váratlan, de teljességgel elfogadhatatlan. Érthetetlen, hogy a kormány miért üldözi saját apparátusát” – olvasható a közleményben. A három érdek-képviseleti szervezet elégtelennek tartja az elbocsátottak megsegítésére hivatott Karrier Híd Programot.

A közleményben kitértek arra, hogy elmúlt másfél évben a közigazgatásban dolgozók “elszenvedték a megalázó, alkotmányellenes indoklás nélküli elbocsátást”; jelentősen csökkentették a “kirúgottak” felmentési idejét, járandóságait; visszamenőleges adófizetési kötelezettséget állapítottak meg; az illetmények nem növekedtek, immár negyedik éve a közszféra egészében “bérbefagyasztás van”; minimálisra csökkentették a béren kívüli juttatásokat; szinte minden munkahelyen “rendszerszerűvé” tették a 10-12 órás munkanapot, valamint “bizalomvesztés és méltatlanság címén a köz szolgái azonnal felmenthetők”.

“Mindezek miatt a közigazgatási munkahelyek légkörét a rettegés és a félelem uralja” – írták.
Gál András Levente kormánybiztos csütörtökön elmondta, hogy a központi közigazgatásban dolgozó 73.460 kormánytisztviselő mintegy öt százalékát érinti az a létszámleépítés, amelyről a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg kormányhatározat.

Tájékoztatása szerint elvonják az összes betöltetlen álláshelyet – 2440-et -, és az elbocsátandó dolgozókéval együtt 6719 álláshely szűnik meg. Így körülbelül ötszázalékos az a létszámcsökkentés, amely a betöltött státusokat érinti – tette hozzá, emlékeztetve, hogy 2011 elején már volt egy hasonló arányú leépítés minisztériumi szinten. Közölte, a mostani döntést számos egyeztetés előzte meg, a konzultációk tavaly szeptember óta folyamatosak.

mti


Kategória: Kiemelt hírek


Címkék:

Elnézést, a hozzászólás most nem lehetséges.