Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

Új szakaszába lépett a szolgálati járadékosok strasbourgi beadványának elbírálása!


A Strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága a szolgálati nyugdíjuktól megfosztottak ügyében benyújtott több ezernyi beadvány regisztrálása után az FRSZ által képviselt egyik kérelmező ügyében úgy határozott, hogy felkéri a magyar kormányt a jogorvoslati kérelemmel kapcsolatos álláspontjának írásbeli kifejtésére.

Emlékezetes, hogy 2012. március végén közel 1.300 fő, szakszervezetünk által képviselt szolgálati nyugdíjas, illetve szolgálati járandóságban részesülő beadványát küldtük meg az strasbourgi bíróság részére. Az ügymenetet lassította, hogy a szolgálati nyugdíjuktól megfosztott volt rendőrök, katonák és más rendvédelmi dolgozók képviseletében szakszervezetünkön kívül más jogvédő szervezetek és magánszemélyek is nagyszámú, összesen mintegy 13 ezer beadványt nyújtottak be a bírósághoz.

Az eljárás jelen szakaszában az alperesként bevont magyar kormánynak mintegy 4 hónapja van arra, hogy a bíróság felhívásának eleget tegyen. Ezt követően rajtunk lesz a sor, hogy a kormány észrevételeivel kapcsolatos álláspontunkat kifejtsük a bíróság számára és megjelöljük a jogosnak tartott elégtételre vonatkozó igényt is. Az érdemi döntést – a kiválasztott minta ügyben – mindezek után fogja meghozni a bíróság.

Az ügyben személyesen érintett tagunk bíróság előtti képviseletét – a szakszervezetünkkel kötött megállapodás alapján – a Magyar Helsinki Bizottság szakjogásza fogja ellátni.

Budapest, 2013. június 10


Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.