Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

Újabb információk a nyugdíjszabályokról


Mit kell tenni?

Júliustól csak munkabért kaphat az a nyugdíjas, akit a közszférában tovább foglalkoztatnak – olvasható a hirado.hu oldalán.

A kormány döntése szerint ha a közszférában dolgozók elérték a nyugdíjkorhatárt és megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, akkor munkaviszonyukat meg kell szüntetni. Ez alól azonban egyedi mentességet lehet kapni, amelyről a kormány dönt.

A közszféra területein július 1-jétől már csak úgy dolgozhat nyugdíjas korú munkavállaló, ha átmeneti időre lemond a nyugdíjáról, vagyis csak fizetést kaphat munkája után, a kettő ugyanis már nem jár együtt. „A közszférában dolgozók, ha elérték a nyugdíjkorhatárukat, megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, meg kell szüntetni a munkaviszonyukat. Ez alól egyedi mentességet lehet kapni, amiről a kormány dönt” – jelentette ki a híradónak Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Aki mégis úgy dönt, hogy nyugdíjasként is tovább dolgozna, annak április végéig jeleznie kell ezt. Ha a munkahelyén tovább foglalkoztatják, akkor július 1-jével felfüggesztik nyugdíjának kifizetését. Az új szabályok szerint a kettős finanszírozás tilalma a politikai vezetőkre, vagyis a miniszterekre és az államtitkárokra is vonatkozik. A kormányzati honlapon elérhető életrajzi adatok szerint a tárcavezetők közül érintett lehet Martonyi János külügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter. Az államtitkárok közül pedig mások mellett Fónagy János, Naszvadi György és Hoffmann Rózsa lehet érintett.

A felsőoktatásban a kutatók és az oktatók 70 éves korukig automatikusan folytathatják munkájukat. Az egészségügyben dolgozók pedig egyénileg kérhetik, hogy tovább dolgozhassanak, de nyugdíjat és munkabért ők sem kaphatnak egyszerre. Az ígéretek szerint azonban a fizetésüket felemelik, hogy ne keressenek kevesebbet. Az új nyugdíjszabályok több tízezer embert érinthetnek a közszférában.

Mit kell tenni?

Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Ma reggelben a részletekről elmondta: ahhoz, hogy valaki nyugdíjra jogosultságot szerezzen, két feltételnek kell megfelelnie. Az egyik, hogy betöltötte a korhatárát, a másik, hogy a megfelelő szolgálati időt, a legalább 20 évet megszerezte. Aki ezt a két feltételt nem érte el, arra automatikusan az vonatkozik, hogy nem kell tennie semmit, hiszen nem felel meg mindkét feltételnek.

Azoknak, akik együttesen a két feltételt teljesíteni tudták, vagyis betöltötték a nyugdíjkorhatárt, és nyugdíjat is kapnak, de tovább foglalkoztatnák őket, ez utóbbit kell kérvényezniük. Ilyen például az egészségügyi dolgozók helyzete. Az ő esetükben április 30-áig jelezni kell, ha sikerült megkapniuk a kedvezményt, hogy tovább dolgozhassanak. Így tehát az egyénnek kell jeleznie a nyugdíjfolyósító szervnél, hogy fel kívánja függeszteni a nyugdíját, és az illető július 1-jétől a munkabérét kapja – mondta.

Asztalosné Zupcsán Erika kitért arra, hogy azok körében, akik korhatár előtti ellátásban részesülnek, két típus van. Az egyik, aki nyugdíjban részesül. Az ide tartozók kedvezménnyel mentek nyugdíjba, nekik korhatárig fel kell függeszteni a nyugdíjat, de végezhetik tovább a munkájukat.

Azok, akik korhatár előtti ellátásban részesülnek, még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárukat, tehát végezhetik tovább a munkájukat, de fel kell függeszteni az ellátásukat – mondta. Hozzátette: akkor azonban, ha legalább egy évet tovább dolgoznak, kérhetik a nyugdíjuk újbóli megállapítását.

Forrás: Híradó


Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.