Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

ÚJRA LEBEGTETIK AZ ILLETMÉNYEMELÉST ÉS AZ ÉLETPÁLYÁT!?


Rendszeres olvasóink tudják, hogy a napi sajtóban megjelenő hírekkel csak kivételes esetkben szoktunk honlapunk főoladlán foglalkozni. A rendvédelmi szervek állományának életpályamodelljével és az illetmények emelésével kapcsolatos hírek azonban ezen kivételes esetek körébe tartoznak. Különösen úgy, hogy általános, azaz minden munkavállalóra kiterjedő hatályú illetményemelésre a rendőrség hivatásos állománya vonatkozásában 2008. január 01-je óta, a közalkalmazottak vonatkozásában pedig 2002. január 01-je óta nem került sor! A napokban azonban több híradás is napvilágot látott az életpálya modellről, melyek valóságalapja véleményünk szerint, igencsak kérdéses! De, nevégjunk a dolgok elébe, lássuk a cikket:

Mélyponton van az állomány hangulata
Sürgős feladat a rendőri életpálya modell bevezetése?
Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. október 17. csütörtök, 15:36


Átrostálják a munkaköröket a rendőröknél, mielőtt bevezetnék az életpálya modellt. Erre egyhamar nem kerül sor, és nem is egy lépésben hajtják majd végre az illetményemelést.
A pedagógusok után a rendvédelmi szervek dolgozói számára dolgoz ki életpálya modellt a kormány. Az egyebek mellett az illetmény emelésével járó programot – csakúgy, mint a tanárok esetében – több lépcsőben hajtják végre – értesült a Figyelő Online. Azt még nem tudják az életpálya modellt kidolgozó Belügyminisztériumban, hogy mikortól emelkednek az illetmények, erről még nem született döntés.

A Figyelő Online többször is megemlékezett már róla, hogy a kormányban sürgős feladatként tekintenek a rendőri életpálya modell bevezetésére. Orbán Viktor kormányfő úgy látja, olyan szintet ért el a pályaelhagyás, hogy muszáj közbeavatkozni. Tudomásunk szerint a belügyminiszter, Pintér Sándor is tisztában van azzal, hogy mélyponton van az állomány hangulata, sokan szerelnek le, mert elégedetlenek a munkavégzés feltételeivel. Az Országos Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tavaly, illetve idén távozott hivatásos állományúak 18,8 százaléka volt főtiszt, tiszt, 81,2 százalékuk pedig zászlós, tiszthelyettes. Tavaly 1277-en, idén szeptember elejéig 629-en mondtak búcsút a rendőri pályának, igaz, közben 1154-en, illetve 848-an beléptek a testülethez.

A fluktuáció tehát méretes, ami zavart okozhat a feladatok megfelelő szintű ellátásában. Megkérdeztük a Belügyminisztériumtól, hogy mikor várható a rendőri életpálya modell bevezetése, mit tartalmaz a csomag és annak mekkora a költségvetési hatása. A válaszból kiderül, a tárca ugyan dolgozik a programon, de egyelőre nincs kijelölt időpontja a bevezetésnek. Azt valószínűsítik a belügyben, hogy több lépcsőben kerül erre sor.

Ezt nyilván az a szempont vezérli, hogy ne egyetlen költségvetési évre terheljék az illetményemeléseket. Merthogy ezt is tartalmazni fogja a modell. Az is valószínű, hogy rövidtávon, pár hónapon belül nem fog elindulni a program. Mint a Belügyminisztérium írta, az életpálya mindenki által legfontosabb elemének tartott új illetmény- és előmeneteli rendszer kidolgozása folyamatban van, de ez hosszabb előkészítést igényel. Most ott tart a munka, hogy feltérképezik a különböző közszolgálati szerveknél meglévő munkaköröket, majd megfelelő módszertan segítségével értékelik azokat. E munka eredményeként alakítják ki a „munkakör családokat és munkaköri szinteket”. Ez adja az alapját az új illetmény- és előmeneteli rendszernek, mely bevezetésének időpontjáról a belügy szerint „még nem időszerű nyilatkozni, de belátható időn belül meg fog történni”.

A tárcánál azt is jelezték, hogy az illetményemelés végrehajtását az ország teherviselési képességének alakulása is befolyásolja. Konkrét összeget nem közöltek lapunkkal arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerülhet mindez, de kapaszkodóul szolgálhat, hogy a pedagógusok esetében több százmilliárd forintba kerül a saját életpálya modelljük bevezetése. A hivatásos állományban egyébként az átlagos fizetés 250 744 forint, vagyis valamivel magasabb, mint az országos átlag.

Van, ami már megvalósult a rendőrség berkein belül is. A közszolgálati életpályák összehangolásával kapcsolatos két évvel ezelőtti kormányhatározatnak megfelelően ugyanis megtörtént az új életpályák koncepcióinak kidolgozása, egyes elemeit már át is ültették a jogszabályokba. A hivatásos állomány esetében ilyen megvalósult elemnek tekinti a szaktárca a teljesítményértékelés új rendszerét, a tartalékállomány új szabályait, az életpálya lezárását segítő nyugdíj előtti rendelkezési állományt, vagy a könnyített szolgálat intézményének bevezetését.

Az életpálya modell kiteljesítéséig is dolgozik a belügy a rendőri pálya vonzóvá tételén, szerintük ezt a célt szolgálja az a napokban megjelent kormányhatározat, amely egy új, a kiskeresetű pályakezdők otthonteremtését segítő hitelkonstrukció kidolgozását írja elő.

Mindezekhez képest a valóság az, hogy:

1) A jelenleg érvényben lévő (Brüsszel irányában teljesíteni vállalt) konvergencia program szerint a kormány 2016-ig tervezi befagyava tartani a közszféra illetményét. Részleteket lásd itt!

2) Az FRSZ eredménytelenül kezdeményezte idén nyáron, hogy a kormány legalább a saját maga által is elfogadott bérajánlást terjessze ki a közszférára is. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ugyanis május végén elfogadta a 2013. évi bértárgyalásokra vonatkozó ajánlást. A kormányzat aktív közreműködésével létrejött ajánlás arra hívta fel az ágazati és a helyi bértárgyalásokon résztvevő feleket, hogy olyan megállapodásra törekedjenek, mely 2013-ban éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítja a nettó keresetek reálértékének megőrzését. Erre a közszféra egészét érintően nem került sor, és a kormány az idei évben nyújtott bérkompenzációval a 2010. évi (!) illetmények szinten tartását garantálja!

3) A közszférában dolgozók illetményének általános emeléséről szóló hír kacsa! Ezt maga a miniszterlenök erősítette meg júliusban a Kossuth rádiónak adott interjúban, melyben – egyebek mellett – a Magyar Nemzet azon cikkéről is szó esett, mely szerint: a kormányülésen döntés született: 2014-től három lépésben emelik a közalkalmazottak bérét. A kormányfő ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a tanárok szeptemberi béremelésén túl a kormány jelenleg nem tud kötelezettséget vállalni a közszféra más dolgozóinak fizetésemelésére.

4)  Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) augusztusi ülésén a rendvédelmi szférát képviselő szakszervezetek kifogásolták, hogy idén többszöri kezdeményezésükre sem került összehívásra a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT), és a kormányzati oldal közbenjárást kérték a BÉT üléseinek rendszeressé tétele érdekében. E felkérésnek a kormányzati oldal eleget is tett és megkereséssel fordult a Belügyminisztériumhoz. A válaszból az derül ki, hogy a minisztérium szerint nincs folyamatban a rendvédelmi életpályával, azon belül a bérek rendezésével kapcsolatos olyan kérdés, mely a BÉT összehívását indokolná!

Fentiek tükrében meglehetősen furcsának és indokolatlannak tarjuk a rendvédelmi szféra illetményemeléséről és az életpályamodell bevezetéséről értekezni! A cikkíró, illetve meg nem nevezett belügyi forrásának mentségére szolgálajon, hogy kiemeli: “…. bevezetésének időpontjáról a belügy szerint „még nem időszerű nyilatkozni, de belátható időn belül meg fog történni”.

Bízunk benne, hogy valóban belátható időn belül sor fog kerülni az illetmények emelésére, hiszen a társadalommal már sikeresen elhitették, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer eltörlését ellentételezik az állomány számára. Csak ezen ígéret megvalósítása közel két éves késedelemben van! Az előző általános bérrendezés pedig olyan olyan régen történt, hogy az már túl is van a beláthatóság határán!

 


Forrás: frsz.hu  

Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.