Szegedi Csillag Biztos Jövőért Alapítvány

Válasz a munkába járással kapcsolatos megkeresésünkre


NGM/18305/2/2013.

 

Tisztelt Főtitkár Úr!

 

Dr. Czomba Sándor államtitkár úrnak címzett, a munkába járással kapcsolatos költségtérítéssel összefüggő megkeresésében foglaltakkal kapcsolatban – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium véleményének figyelembevételével – az alábbiakról tájékoztatjuk.

 

Elöljáróban szükséges megjegyezni, hogy a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium készítette elő, így a megkeresésében foglaltak megválaszolása érdekében bevontuk az NFM illetékes főosztályát.

 

Levelében arra tesz javaslatot, hogy a munkába járás költségtérítésére vonatkozó szabályozás oly módon kerüljön módosításra, hogy váljon egységessé a munkáltatói költségtérítési kötelezettség mind a közigazgatási határon kívülről, mind a közigazgatási határon belülről munkába járó munkavállalók részére.

 

Az NFM tájékoztatása szerint a törvény előkészítése során a munkaadói oldal ellenezte a szabályozásnak jelen javaslatban foglaltak szerinti megállapítását, ezért az a megoldás született az Sztv.-ben, hogy a Kormány rendelet alkotására kapott felhatalmazást a kérdés rendezésére.

 

Közlekedésszakmai szempontból kifogásolható továbbá a levélben kifejtett azon álláspont, mely szerint a Budapest közigazgatási határain kívülről érkező munkavállalók egyszerűbben, a fővárosi közösségi közlekedés igénybevétele nélkül el tudják érni munkahelyüket az elővárosi járatokról leszállva, akár gyalog is. Az NFM szakértőinek véleménye szerint mindez csak azokra az ingázó munkavállalókra érvényes, akiknek a munkahelye a fővárosi vasúti pályaudvarok, autóbuszállomások és megállók közelében, gyaloglásnyi távolságra van. A többségnek ugyanúgy igénybe kell venni a fővárosi közösségi közlekedést és ki kell fizetnie annak díját. Mindezek alapján ez a megkülönböztetés szakmailag megalapozatlan.

 

Hangsúlyozni szükséges, hogy a jogszabály módosítása számtalan érdek közös nevezőre hozását igényli, amelyekhez elengedhetetlen a valamennyi érdekeltet képviselő érdekképviseleti szervezetekkel történő alapos, részletes gazdasági elemzésekre is épülő egyeztetés lefolytatása. Amennyiben ez minden érintett számára időszerűvé válik az NFM kezdeményezni fogja az egyeztetések megkezdését.

 

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét!

 

Üdvözlettel,

Ügyfélszolgálati Információs Iroda

Nemzetgazdasági Minisztérium


Kategória: Kiemelt hírek


Mi a véleményed ?
Ha szeretnél egy avatart a hozzászólásodhoz, akkor kattints ide: Gravatar.